گاندو یا تمساح پوزهکوتاه بزرگترین خزنده ایران است که در ناحیه بلوچستان دیده میشود. این تمساح تنها تمساح ایران است.
گاندو ( Gandu ) نامی است که در زبان محلی بلوچی به این کروکدیل داده شده است. زیستگاه اصلی این خزندگان ایران، هند، نپال، پاکستان و سریلانکا است.
این تمساح دارای پوزهای پهن است که فک بالایی ۱۹ دندان و فک پایینی ۱۵ دندان دارد. در قسمت پشت سر و در ناحیه گردن دو جفت صفحه شاخی بزرگ دیده میشود. گاندو دارای پاهای کوتاه است که پنج انگشت منتهی به ناخنهای بلند در پاهای جلوئی، و چهار انگشت منتهی به ناخنهای کوتاهتر در پاهای عقبی دیده میشود.
میانگین اندازه این کروکدیل در نرها ۳ متر و مادهها ۲٫۴۵ متر است. تمساح ایرانی معمولا بین 5 تا 10 سالگی بالغ میشود اما تعداد محدودی از آنها به سن بلوغ میرسند. در شروع فصل بارندگی تمساح ماده هنگام شب در حاشیه شنی رودخانه گودالی به عمق نیم متر حفر میکند و در آن 20 تا 60 تخم میگذارد و روی آن را با شن میپوشاند.
تمساح ماده پس از تخمگذاری اغلب اوقات خود را برای حفاظت از تخمها در اطراف این حفره میگذارد و پس از حدود 60 روز که زمان از تخم بیرون آمدن نوزادان برا رسید مادر به کمک آنها میشتابد. این گونه تنها خزنده ایرانی است که تا این اندازه از نوزادان خود مراقبت به عمل میآورد.
در خلال سالهای 77 تا 83 به دلیل ایجاد بحرانهای خشکسالی بسیاری از این جانواران جان خود را از دست دادند. خشک شدن برکهها و آبگیرها منجر به مرگ و میر تعدادی از این جانوران ارزشمند گردید به طوری که ماموران محیط زیست مجبور به زندهگیری و انتقال تعدادی از تمساحها به مکانهای مناسب شدند.
گاندو حیوانی بسیار محتاط و خجالتی، باهوش و زیرک است و به محض احساس خطر و با حضور مزاحم در آب فرو رفته و مخفی میشود. غذایش را عموما ماهیان، پرندگان و پستانداران تشکیل میدهند.عموما شبها شکار میکند و برای انسان خطری ندارد.
انتخاب نام گاندو برای محصول مدیریت هویت و دسترسی گاندو با درنظر گرفتن ویژگیهایی چون محتاط بودن و هوشمندی و زیرکی این حیوان در مواقع خطر است. این خزنده به عنوان نماد امنیت و پایداری در محصول مدیریت هویت و کنترل دسترسی یکپارچه انتخاب شده است.