تصور کنید در یک روز عادی تلفن شما زنگ میخورد و فرد تماس گیرنده ادعا میکند از طرف یک نهاد امنیتی یا انتظامی است (مثلا پلیس فتا) و اطلاع دهد که فعالیتهای غیر قانونی و کلاهبرداری از حساب ایمیل شما در حال انجام است. سپس فرد تماس گیرنده از شما میخواهد درصورتی که از این فعالیتها بی اطلاع هستید برای جلوگیری از خلافکاران هر چه سریعتر اطلاعات حساب خود را در اختیار تماس گیرنده قرار دهید تا اقدامات فوری برای متوقف کردن خلافکار صورت دهند. شما چه میکنید؟
سرقت اطلاعات حساب با تماسهای جعلی
بهتر است بدانید که این یک روش جدید برای سرقت اطلاعات حساب است. اینگونه خلافکاران با برقراری تماس، و ارائه اطلاعات ظاهرا موجه، قربانی را فریب میدهند. تماسگیرنده ادعا میکند که پیامهای کلاهبردارانهای از ایمیل کاربر ارسال میشود و ناچار هستند تا اقدامات قانونی علیه او به عمل آورند. مگر اینکه کاربر اجازه دهد در همان لحظه مشکل را حل کنند.
اگر کاربر کنجکاو شده و از آنها سوالهایی بپرسد، کلاهبرداران فشار روانی بیشتری به او وارد میکنند و برای اثبات هویت خود ممکن است یک شماره تلفن واقعی پلیس یا نیروی انتظامی را در اختیار او قرار دهند! (زیرا در بیشتر موارد درست بودن تلفن کافی است تا شک کاربر برطرف شده و لزومی نبیند آنرا امتحان کند).
این روش کلاهبرداری متاسفانه در بیشتر کشورهای دنیا اجرا میشود و در مواردی هم گزارش شده است که کلاهبرداران، شهروندان را به شبکه بینالمللی مقررات حریم خصوصی ارجاع دادهاند. (شبکه بینالمللی مقررات حریم خصوصی یک سازمان واقعی است که به دولتها در زمینه همکاریهای برون مرزی برای اعمال مقررات حریم خصوصی کمک میکند).
راهکار مقابله با این شگرد
این شیوه کلاهبرداری چنان گسترش یافته است که حتی شبکه بینالمللی مقررات حریم خصوصی هشدار و اخطار لازم را در صفحه اصلی سازمان خود درج کرده است.
پس از مطالعه این مقاله و با توجه به هشدارهای فوق، اینک به نظر میرسد که بهترین راهکار برای اینگونه تماسها این است که باید فورا آنرا قطع کنید.
ترس دائمی از تماسهای ناشناس
این شیوه کلاهبرداری عوارض جانبی دیگری نیز از خود به همراه داشته و آن ترس دائمی از تماس ناشناس است.
یکی از شهروندانی که در معرض این کلاهبرداری قرار گرفته است میگوید: «دو روز پیش از داروخانه در ارتباط با نسخهای که در نزد آنها داشتم به من زنگ زدند و تماس گیرنده از من خواست که ابتدا تاریخ تولد خود را جهت اطمینان از هویت خود اعلام کنم تا او بتواند اطلاعات بیشتری در اختیار من بگذارد.
با توجه به اینکه بلافاصله به این تماس مشکوک شده بودم، با لحنی عصبی از او پرسیدم که از کدام داروخانه تماس میگیرد.
با پاسخ او، مشخص شد که آن یک تماس واقعی بوده اما این شک همیشه همراه من است و دیگر به هیچ تماس تلفنی اعتماد ندارم. هرچند که این عدم اعتماد به مصلحت است اما هر چه که مصلحت باشد الزاما چیز خوبی نیست».